Ποιο είναι το ιδανικό βούτυρο ξηρών καρπών για εσάς

Τα βούτυρα καρπών είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα. Υπάρχουν διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία, συνδυασμούς και διάφορες γεύσεις. Στην ουσία δεν πρόκειται για βούτυρο, όπως το αγελαδινό βούτυρο, αλλά για φυτικό άλειμμα πολτού από αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

Πως παράγονται;

Αν και ονομάζεται βούτυρο, στην ουσία είναι μια κρέμα που φτιάχνεται από ξηρούς καρπούς. Στην ουσία τα βούτυρα ξηρών καρπών, είναι οι καρποί πολτοποιημένοι, οι οποίοι δίνουν μια υπέροχη κρεμώδη υφή και έχουν την ίδια διατροφική αξία με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν. Η πρώτη ύλη είναι η ίδια, αλλά η υφή είναι εντελώς διαφορετική.

Η διαδικασία επεξεργασίας στην πιο βασική της μορφή είναι αρκετά απλή. Ωστόσο, η παραγωγή τους συχνά συνοδεύεται από άλλες διαδικασίες όπως το ξεφλούδισμα, το ψήσιμο ή την προσθήκη άλλων συστατικών ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.

Διαφορετικοί τύποι βούτυρων ξηρών καρπών

Όσο αυξάνεται η δημοφιλία τους στο καταναλωτικό κοινό, τόσο διευρύνονται και οι επιλογές που υπάρχουν. Αναλόγως των συστατικών τους, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε απλά, πολλών ειδών, πρωτεϊνικά και με γεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, κάθε πρόσθετο συστατικό διαφοροποιεί την υφή.

Αρχικά, μπορούμε να τα ταξινομήσουμε βάση της υφής τους:

  • Απαλό βούτυρο ξηρών καρπών: έχει απαλή και ρευστή υφή που απλώνεται εύκολα.
  • Τραγανό βούτυρο ξηρών καρπών: έχει χοντρά τραγανά κομμάτια ξηρών καρπών ανακατεμένα στην απαλή κρέμα.

Κάποιοι απολαμβάνουν την κρεμώδη, σχεδόν υγρή υφή του απαλού βουτύρου, ενώ άλλοι θεωρούν καλύτερη επιλογή τα βούτυρα με τα τραγανά κομμάτια των ξηρών καρπών.

Έπειτα, μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη σύσταση τους.

  • Βούτυρα ξηρών καρπών ενός τύπου

Ένα αγνό φυσικό προϊόν που περνάει μόνο από την διαδικασία της άλεσης, χωρίς άλλες προσμίξεις. Περιέχουν ένα μόνο συστατικό, το οποίο είναι 100% ο ξηρός καρπός. Αυτό προσδίδει μια φυσική γεύση με ποιοτικά θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετα. Αυτό τα καθιστά ιδανική λύση για όλους, ακόμη και για παιδιά.

  • Βούτυρα ξηρών καρπών πολλαπλών τύπων

Σε αντίθεση με τα βούτυρα ενός τύπου, τα οποία περιέχουν ένα μόνο συστατικό, υπάρχουν και αυτά τα οποία περιέχουν παραπάνω από ένα είδος ξηρού καρπού. Ωστόσο δεν περιέχουν ούτε αυτά πρόσθετα, πέρα από καρπούς. Ο συνδυασμός πολλών ειδών μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοναδικό γευστικό συνδυασμό. Προσφέρουν έτσι μια πληθώρα ωφέλιμων συστατικών σε σχέση με τα κλασικά.

  • Βούτυρα ξηρών καρπών με πρόσθετα

Σε αυτή τη κατηγορία, εντάσσονται τα βούτυρο καρπών τα οποία περιέχουν πρόσθετα συστατικά, για διαφοροποίηση της γεύσης. Κάποια εξ’ αυτών μπορεί να περιέχουν και πρόσθετη ζάχαρη.

  • Βούτυρα ξηρών καρπών με πρωτεΐνες

Τα συγκεκριμένα αλείμματα ξηρών καρπών περιέχουν ως πρόσθετο συστατικό πρωτεΐνη. Από τις πιο δημοφιλής που χρησιμοποιούνται για αυτές τις προσμίξεις είναι η πρωτεΐνη αρακά, ρυζιού, σόγιας, και ορού γάλακτος. Αυτά είναι βασικά δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των μυών, τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία μαζί με τους ξηρούς καρπούς, και είναι εύκολο να ενταχθούν στη διατροφή όσων προσέχουν την πρόσληψη πρωτεΐνης .

Τα πιο δημοφιλή βούτυρα ξηρών καρπών

Ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του όσον αφορά τα βούτυρα ξηρών καρπών, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι. Διαφέρουν στη γεύση, αλλά και στην περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, η οποία εξαρτάται από το είδος των ξηρών καρπών που χρησιμοποιούνται. Αλλά αυτό που έχουν κοινό είναι η περιεκτικότητά τους σε υγιεινά λιπαρά, που περιλαμβάνουν μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, των αγγείων και του εγκεφάλου. Οι ξηροί καρποί έχουν μέση περιεκτικότητα 50% σε λιπαρά, επομένως θεωρούνται πολύτιμη πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού. [15, 16]

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Ο τύπος του ξηρού καρπού επηρεάζει την ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού, γι’ αυτό και τα διάφορα προϊόντα διαφέρουν μεταξύ τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στη βέλτιστη αναλογία. Για παράδειγμα, συχνά τους λείπει λυσίνη, μεθειονίνη ή κυστεΐνη.

Για να αποκτήσετε τουλάχιστον 27 γραμμάρια πρωτεΐνης από φυστικοβούτυρο, σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε τουλάχιστον 100 γραμμάρια φυστικοβούτυρου. Ταυτόχρονα, θα λαμβάνατε επίσης σχεδόν 50 γραμμάρια λιπαρών και 600 θερμίδες, κάτι που δε θα ήταν το ιδανικό. Τελικά, μια τόσο μεγάλη μερίδα λιπαρών θα μπορούσε να σας προκαλέσει και προβλήματα στο στομάχι. Έτσι, είναι πιο λογικό να θεωρούμε τα βούτυρα ξηρών καρπών ως πηγή λιπαρών και όχι πρωτεΐνης. [17]

  • Τα πιο γνωστά αλείμματα ξηρού καρπού είναι το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο από φουντούκια, κάσιους ή καρύδια πεκάν. Στην κατηγορία αλείμματα θα προσθέσουμε και το ταχίνι, για να υπάρχει μια αναλυτική σύγκριση σε όλα τα αγαπημένα μας προϊόντα – αλείμματα.

Τα πιο γνωστά αλείμματα ξηρού καρπού είναι το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο, το βούτυρο από φουντούκια, κάσιους ή καρύδια πεκάν. Στην κατηγορία αλείμματα θα προσθέσουμε και το ταχίνι, για να υπάρχει μια αναλυτική σύγκριση σε όλα τα αγαπημένα μας προϊόντα – αλείμματα.

Είτε το βάζετε στο σμούθι σας, είτε αλείφετε μία φέτα ψωμί, ή είτε απλώς λατρεύετε να τα τρώτε με το κουτάλι, παρακάτω θα βρείτε τα πιο υγιεινά βούτυρα καρπών. Δοκιμάστε τα όλα και βρείτε το αγαπημένο σας.

Όλα τα αλείμματα ξηρών καρπών παρέχουν ένα σύνολο από υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτείνες, όπως άλλωστε και οι ξηροί καρποί που καταναλώνουμε σε χούφτες.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας. Επιπλέον, περιέχει κάλιο που ενισχύει τους μυς, μαγνήσιο για τα οστά και την καταπολέμηση της αϋπνίας και βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Λόγω του ότι το βούτυρο φυστικιού είναι από τα πρώτα και παλαιότερα στη αγορά, έχουν γίνει και οι περισσότερες έρευνες για αυτό. Τα ευρήματα έδειξαν πως η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές επιλογές.

Το φυστικοβούτυρο είναι το πιο δημοφιλής βούτυρο από ξηρούς καρπούς. Είναι ο ‘βασιλιάς’ των βουτύρων ξηρών καρπών αν και στην ουσία το φιστίκι είναι όσπριο. Τελικά, όλα έχουν να κάνουν με τη γεύση, τα συστατικά και τη χρήση. Και σε αυτούς τους τομείς το φυστικοβούτυρο μας έχει πείσει ότι έχει τιμητική θέση.

Το φυστικοβούτυρο έγινε διάσημο ήδη από το 1895 από τον Αμερικανό γιατρό John Harvey Kellogg. Το έφτιαχνε για τους ασθενείς του που είχαν κακά δόντια και χρειάζονταν να λαμβάνουν υψηλές ποσότητες ενέργειας και πρωτεΐνης. Η φήμη του προϊόντος σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μπορεί πλέον να βρεθεί στο 94% των αμερικανικών νοικοκυριών, όπου χρησιμοποιείται συχνότερα για την παρασκευή του διάσημου σάντουιτς PB&J (φυστικοβούτυρο + μαρμελάδα). Ωστόσο, δεν είναι πάντα το προϊόν με 100% περιεκτικότητα σε φιστίκια που έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. [5]

  • Ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες κρέμες ξηρών καρπών για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 25-27 g ανά 100g.
  • Περιέχει υγιή λιπαρά με τη μορφή μονοακόρεστων (MUFA) και πολυακόρεστων (PUFA) λιπαρών οξέων.
  • Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον κορεσμό της όρεξης. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να καταπολεμήσει την αίσθηση του άδειου στομάχου. Έτσι, εφόσον δεν τρώτε γρήγορα τη μία κουταλιά μετά την άλλη, πιθανότατα δεν θα φάτε μεγάλη ποσότητα από αυτό το βούτυρο.
  • Περιέχει βιταμίνες Β3 και Β6, που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη των βλαστικών ιστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό αίματος.
  • Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
  • Περιέχει επίσης και μια σειρά από μέταλλα. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, προάγει τη σωστή μυϊκή λειτουργία και βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είναι επομένως σημαντικό τόσο για τους αθλητές όσο και για αυτούς που δε γυμνάζονται. Ο ψευδάργυρος με τη σειρά του υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι σημαντικός για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα. Περιέχει επίσης σίδηρο, ο οποίος συμβάλλει στη φυσιολογική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης. Ελλείψεις αυτού του μετάλλου βιώνουν, για παράδειγμα, οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση, όταν χάνουν μεγάλη ποσότητα αίματος.
  • Διαθέτει επίσης χολίνη, από την οποία σχηματίζεται ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη στο σώμα. Αυτός είναι σημαντικός για τη μάθηση και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι, αν ετοιμάζεστε για μια σημαντική εξέταση, έχετε μια δικαιολογία για να τσιμπολογήσετε λίγο φυστικοβούτυρο. Φροντίστε μόνο να μην ξεχάσετε να κλείσετε γρήγορα το καπάκι για να μην το φάτε ολόκληρο. [6]
Αμυγδαλοβούτυρο

Το βούτυρο αμυγδάλου έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, με περίπου τρία γραμμάρια περισσότερο μονοακόρεστο λίπος σε σύγκριση με το φυστικοβούτυρο. Είναι επίσης, ελαφρώς υψηλότερο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι τέλειο για να το ρίξετε πάνω από φετάκια μήλου ή άλλα φρούτα. Χάρη στο συνδυασμό πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών, μπορεί να γίνει το ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση.

Το αμυγδαλοβούτυρο μετρά τόσα χρόνια ιστορίας όσο και το φυστικοβούτυρο. Πολλοί άνθρωποι ήταν αλλεργικοί στο φιστίκι, και έτσι ανακάλυψαν μια εξαιρετική εναλλακτική, το βούτυρο αμυγδάλου. Από τότε, έχει χτίσει τη δική του φήμη και τόσους πολλούς θαυμαστές που λίγοι το αποκαλούν πλέον  υποκατάστατο φυστικοβούτυρου. Η αυξανόμενη δημοτικότητά του οφείλεται κυρίως στη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Φτιαγμένο από αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, διατηρεί τη φυσική του γλυκόπικρη γεύση καθώς και τη μεγάλη ποσότητα σημαντικών θρεπτικών συστατικών. [7]

  • Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι ο νικητής των βουτύρων ξηρών καρπών. Λόγω του ότι αλέθεται με τη φλούδα του, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από όλα τα βούτυρα της λίστας μας. Μπορεί επομένως να σας χορτάσει ακόμα και μια μικρή δόση.
  • Σε σύγκριση με άλλες κρέμες ξηρών καρπών, έχει λιγότερους υδατάνθρακες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλές σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, κετο και άλλων τύπων δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες.
  • Είναι πλούσιο σε ακόρεστα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα καθώς και σε σπάνια ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των ματιών.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β2 και Β3 που συμβάλλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας.
  • Περιέχει επίσης βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση.
  • Είναι επίσης ένας από τους λίγους ξηρούς καρπούς που διαθέτουν ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια.
  • Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών. Αυτό το βούτυρο είναι ιδανικό για αθλητές και δραστήρια άτομα. [4, 8]
Φουντουκοβούτυρο

Για εκείνους με αλλεργία στα φιστίκια, το βούτυρο φουντουκιού μπορεί να είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Το βούτυρο φουντουκιού είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, μια μορφή μονοακόρεστου λίπους, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η ασυνήθιστη επιλογή είναι επίσης εντελώς απαλλαγμένη από φυσικά σάκχαρα και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Ωστόσο, εάν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε ένα καθαρό βούτυρο φουντουκιού και όχι κάποια γνωστή επάλειψη σοκολάτας φουντουκιού, που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και σοκολάτα.

Η γεύση του βουτύρου φουντουκιού ξυπνά παιδικές αναμνήσεις για πολλούς από εμάς, καθώς το συνδέουμε με την αγαπημένη μας πραλίνα σοκολάτας Nutella ή το εμβληματικό Ferrero Rocher. Σε αυτά τα γλυκά πιθανόν οφείλεται η διάδοση της κρέμας φουντουκιού, η οποία μπορεί πλέον να αγοραστεί χωρίς ζάχαρη και άλλες αρωματικές ουσίες. Αυτό σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τη φυσικά γλυκιά γεύση των φουντουκιών, λαμβάνοντας παράλληλα τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά. [11]

  • Όσον αφορά την αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά), μοιάζει περισσότερο με το βούτυρο κάσιους.
  • Περιέχει επίσης υγιεινά ακόρεστα λιπαρά MUFA και PUFA.
  • Διαθέτει βιταμίνη Β1, η οποία υποστηρίζει τη φυσιολογική καρδιακή και πνευματική λειτουργία.
  • Περιέχει βιταμίνη Β6, Β9 και μαγνήσιο για τη μείωση της κόπωσης. Επομένως, το να τρώτε και από καμιά κουταλιά βούτυρο φουντουκιού στις κουραστικές μέρες που έχετε πολλά να κάνετε, σίγουρα δεν θα σας κάνει κακό.
  • Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Ε και μαγγάνιο.
  • Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη σωστή πήξη του αίματος.
  • Περιέχει επίσης σίδηρο, ο οποίος συμβάλλει στην υποστήριξη γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η σκέψη και η συγκέντρωση. Αυτό το κάνει κατάλληλο για άτομα που ασχολούνται με δημιουργικές και άλλες διανοητικά απαιτητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, ο χαλκός που περιέχεται υποστηρίζει τη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου σε όλο το σώμα.
  • Τέλος, ο φώσφορος συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών και των οστών. [12]
Βούτυρο κάσιους

Το βούτυρο κάσιους έχει με φυσικό τρόπο μία πιο γλυκιά και ήπια γεύση σε σύγκριση με τα άλλα βούτυρα καρπών. Για το λόγο αυτό αποτελεί μία καλή επιλογή αν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη. Αντικαταστείστε την επιθυμία σας για γλυκό με μία κουταλιά βουτύρου. Επίσης, έχει τις χαμηλότερες πρωτεΐνες από τα συγγενικά του είδη και συνήθως είναι από τις πιο ακριβές επιλογές. Για αυτό καλό θα ήταν να μην το καταναλώσετε μέσα σε σμούθι, αλλά να νιώσετε τη γεύση του ατόφια, σε μία από τις παρορμήσεις σας για γλυκό.

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ βούτυρο κάσιους, θα συμφωνήσετε ότι έχει την πιο κρεμώδη υφή. Αν υπολογίσετε και τη φυσικά γλυκιά του γεύση, θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο δημοφιλές. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η κρέμα από καρύδια κάσιους ήταν μέρος των πακέτων διάσωσης που μετέφεραν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Στις μέρες μας, δεν χρησιμεύει μόνο για να σας σώσει από την πείνα, αλλά κάνει τα αγαπημένα σας γεύματα ακόμη πιο νόστιμα και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. [9]

  • Σε σύγκριση με άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτό. Πρόκειται κυρίως για σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και λειτουργούν ως πηγή ενέργειας με αργή απελευθέρωση.
  • Όπως και τα φιστίκια, τα κάσιους είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα MUFA και PUFA, τα οποία σύμφωνα με μελέτες έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  • Το διατροφικό του προφίλ διαθέτει βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για τη σωστή πήξη του αίματος και τη φυσιολογική υγεία των οστών.
  • Περιέχει επίσης χαλκό, ο οποίος υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι πολύ σημαντικός για τον φυσιολογικό χρωματισμό των μαλλιών και του δέρματος.
  • Επιπλέον, το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση υγιών μαλλιών και νυχιών, κάνοντας το την ιδανική λύση για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία, αλλά και την ομορφιά τους.
  • Περιέχει επίσης μαγγάνιο, το οποίο είναι ένα από τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. [10, 18]
Βούτυρο Φυστικιού Αιγίνης / Κελυφωτό

Από όλες τις νέες επιλογές στα βούτυρα καρπών της αγοράς, το συγκεκριμένο σίγουρα αξίζει να βρεθεί στην κουζίνα σας. Εντάξτε το στη διατροφή σας – ειδικά αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική δεδομένου ότι βοηθά στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών, ενώ ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, έχει εξαίσια γεύση και μάλιστα θεωρείται από πολλούς το πιο νόστιμο όλων των βούτυρων καρπών.

Στο παρελθόν, τα κελυφωτά φιστίκια θεωρούνταν σπάνιος ξηρός καρπός, που προοριζόταν για τους ευγενείς και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα του Σαβά απαγόρευσε ακόμη και στους απλούς ανθρώπους να τα καλλιεργούν, ισχυριζόμενη ότι ήταν αποκλειστικά βασιλική τροφή. Ευτυχώς, αυτές οι μέρες έχουν περάσει και όλοι μπορούν να απολαύσουν την εξαιρετική γεύση αυτών των πράσινων ξηρών καρπών και σε μορφή βουτύρου. Γίνεται επίσης όλο και πιο δημοφιλές χάρη στο εξαιρετικό διατροφικό προφίλ, την απαλή του υφή και το ευρύ φάσμα χρήσεων στην κουζίνα. [13]

  • Διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που φτάνει μέχρι και αυτής του φυστικοβούτυρου.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού.
  • Περιέχει περίπου 50% λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA, PUFA), τα οποία συχνά λείπουν από τη διατροφή των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές μακριά από την θάλασσα.
  • Από μικροθρεπτικά συστατικά περιέχει βιταμίνες Β1 και Β6, οι οποίες υποστηρίζουν τη φυσιολογική πνευματική δραστηριότητα, για παράδειγμα της ικανότητας μάθησης, σκέψης και συγκέντρωσης.
  • Είναι πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στη σωστή πήξη του αίματος και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών.
  • Ο χαλκός που περιέχει υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τη δραστηριότητα όλων των οργάνων του σώματος.
  • Χάρη στο μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης.
  • Τα μέταλλα μαγγάνιο και φώσφορος είναι σημαντικά για τον ενεργειακό μεταβολισμό, κατά τον οποίο απελευθερώνεται και αξιοποιείται ενέργεια.
  • Περιέχει επίσης χολίνη, η οποία είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, καθιστώντας αυτό το βούτυρο άλλη μία ιδανική επιλογή για σνακ κατά τη διάρκεια μελέτης. [14]

Incorporating Nuts into Your Diet

To reap the cholesterol-lowering benefits of nuts, aim to include a variety of them in your diet. Here are some tips for incorporating nuts into your daily meals:

  • As a snack: A handful of nuts can be a satisfying and nutritious snack.
  • In meals: Add chopped nuts to salads, yogurt, or oatmeal for extra crunch and nutrients.
  • In cooking: Use ground nuts as a coating for fish or poultry, or stir them into stir-fry dishes for added texture.
A Note of Caution

While nuts are beneficial for heart health, they are also high in calories. Portion control is important to avoid weight gain, which can negatively affect heart health. A standard serving size is about one ounce (28 grams) or a small handful of nuts.

Πώς να αποθηκεύσετε το βούτυρο ξηρών καρπών;

Βάζετε το βούτυρο ξηρών καρπών στο ψυγείο ή το κρατάτε στο ντουλάπι; Και οι δύο αυτές επιλογές είναι σωστές, αλλά η καθεμία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Στο ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου, το βούτυρο μπορεί να στερεοποιηθεί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, γεγονός που θα δυσκολέψει το άπλωμά του. Σε ζεστό χυλό ωστόσο, θα λιώσει εύκολα. Το κρύο παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής του, διευκολύνοντας τη διατήρηση της ποιότητάς του και προστατεύοντας καλύτερα από το τάγγισμα.

Εάν αποθηκεύετε το βούτυρο εκτός ψυγείου, τοποθετήστε το σε κλειστό ντουλάπι, όπου θα προστατεύεται από τη ζέστη και το ηλιακό φως. Θα παραμείνει ωραίο και ρευστό και θα είναι πιο εύκολο να το απλώσετε στο φαγητό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε θερμοκρασία δωματίου, το στρώμα λαδιού που δημιουργείται στην κορυφή του βουτύρου μπορεί να διαχωριστεί. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό όμως, απλά ανακατέψτε καλά το βούτυρο και είστε μια χαρά. [19]

Με τη σωστή αποθήκευση, το βούτυρο ξηρών καρπών θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Αν δεν το έχετε φάει πρώτα.

Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών;

Nuts are a delicious and nutritious addition to a heart-healthy diet. By positively influencing cholesterol levels, nuts can play a significant role in preventing heart disease. Incorporating a variety of nuts into your diet, in moderation, can provide significant health benefits and contribute to a healthier heart.

Τι θα πρέπει να θυμάστε;

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι πηγές υγιεινών λιπαρών, φυτικών πρωτεϊνών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και έχουν επίσης υπέροχη γεύση. Αλλά αν θέλετε να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο, δεν πρέπει να ξεχνάτε να ελέγχετε τα συστατικά τους. Οι 100% κρέμες ξηρών καρπών είναι ιδανικές, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πρωτεϊνικά ή βούτυρα ξηρών καρπών με γεύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν ελάχιστες πρόσθετες ουσίες. Μπορείτε να αποφασίσετε αν θα προσθέσετε στη διατροφή σας φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους με βάση τις γευστικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές ιδιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να το παρακάνετε με τα βούτυρα λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *