Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς – όσα χρειάζονται προσοχή

Η τροφική αλλεργία πρόκειται για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες κάποιων τροφών, οι οποίες ενώ δεν είναι επικίνδυνες, εκλαμβάνονται από τον οργανισμό ως τέτοιες.

Η αλλεργία σε ξηρούς καρπούς είναι από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες.

Ποιοι ξηροί καρποί προκαλούν αλλεργία

Οι ξηροί καρποί μπορούν να προκαλέσουν τροφική αλλεργία και αλλεργικές αντιδράσεις είτε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, κάτι το οποίο είναι συχνό. Στην σημερινή εποχή είναι αρκετά συχνότερο φαινόμενο και στα παιδιά, καθώς σύμφωνα με έρευνες, οι νοσηλείες σε μικρή ηλικία για αλλεργία σε ξηρούς καρπούς έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ένα ποσοστό αυτών ίσως καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν την αλλεργία τους σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα πιο συχνά αίτια αλλεργικής αντίδρασης σε ξηρούς καρπούς είναι με τα αμύγδαλα, τα καρύδια, και τα φιστίκια, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων αλλά έχουν ταυτιστεί ως ξηρός καρπός, Λιγότερο συχνό είναι να είναι κάποιος αλλεργικός στα κάστανα, στα κάσιους ή σε κάποιον άλλον καρπό.

Εφόσον κάποιος έχει αλλεργία σε έναν ξηρό καρπό, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αποφεύγει αναγκαστικά και όλους τους ξηρούς καρπούς. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να είναι κάποιος αλλεργικός σε περισσότερους από έναν ξηρό καρπό.

Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς συμπτώματα

Τα συμπτώματα από αλλεργία σε ξηρούς καρπούς συνήθως εμφανίζονται άμεσα με την κατανάλωση ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με την επαφή.

Τα πιο συνηθή συμπτώματα, τα οποία κυμαίνονται ανάλογα με την κάθε περίπτωση, είναι βήχας, πόνος στο στομάχι, ναυτία, εμετός, διάρροια, δυσκολία στην κατάποση, αναπνευστικό πρόβλημα, τάσεις λιποθυμίας, μέχρι και την αναφυλαξία η οποία είναι μια αρκετά επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση.

Να έχετε υπόψιν ότι κάποιος με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Λίστα προϊόντων που διαθέτουμε και ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία
  • Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, όπως ο σίτος, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα με βάση τα δημητριακά αυτά.
  • Αραχίδες (φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
  • Καρποί με κέλυφος, δηλαδή: αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, καρύδια, καρύδια πεκάν, καρύδια Βραζιλίας, μακαντάμια, και προϊόντα με βάση αυτά.
  • Σπόροι σουσαμιού και προϊόντα με βάση αυτούς.
Αντιμετώπιση αλλεργίας

Τα άτομα με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς τα οποία εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, εφόσον εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους ή όποιον ειδικό τους παρακολουθεί, ώστε να πάρουν τις κατάλληλες συμβουλές αντιμετώπισης και τυχόν αγωγή που συνιστάται.